HEALTHY LIFESTYLE | OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH MANAGEMENT OFFICE
» ARTICLE » HEALTHY LIFESTYLE

HEALTHY LIFESTYLE

GAYA HIDUP SIHAT, BANTU KURANGKAN TEKANAN

Stres berkaitan kerja adalah antara isu paling mencabar dalam OSH hari ini kerana ia beri kesan besar ke atas kesihatan pekerja, produktiviti organisasi dan ekonomi negara. Stres, jika tidak diurus dengan baik, boleh merugikan pekerja dan organisasi. Ia boleh dilihat daripada ketidakhadiran pekerja atau pekerja bertugas walaupun sakit.

Kajian mendapati peratusan masalah mental kumpulan umur 16 tahun ke atas ialah 29.2 peratus. Ini peningkatan ketara berbanding kajian sama pada 2006 iaitu 11.2 peratus. Ia juga mendedahkan masalah mental orang dewasa banyak dialami mereka daripada isi rumah berpendapatan rendah. Masalah mental paling rendah ialah dalam kalangan kakitangan kerajaan dan separa kerajaan.

Sihat mental ditakrifkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai keadaan seseorang individu boleh capai potensi diri, mampu hadapi tekanan biasa setiap hari, bekerja secara produktif dan menyumbang kepada masyarakat. Pekerja harus berada dalam keadaan mental baik untuk membolehkan mereka berfungsi lebih baik.

Perubahan struktur kerja juga menyumbang risiko psikososial di tempat kerja di mana pekerja menghadapi tekanan lebih besar untuk memenuhi permintaan tugas, peningkatan persaingan dan harapan lebih tinggi. Persaingan global dan peningkatan fleksibiliti pasaran buruh mewujudkan lebih banyak jenis pekerjaan yang tidak menentu dan tiada jaminan.

Ini menyebabkan stres. Kelembapan ekonomi juga boleh menimbulkan risiko psikososial di tempat kerja di mana organisasi mengalami penyusunan, penstrukturan semula atau pengecilan dan pekerja diberhentikan kerja, kurangnya jaminan pekerjaan, peluang pekerjaan lebih rendah, kurang kestabilan kewangan dan peningkatan hutang peribadi.

Stres berlaku apabila tuntutan dan tekanan kerja tidak sepadan dengan pengetahuan pekerja, kemampuan dan keupayaan menghadapi keadaan di tempat kerja. Kelemahan struktur kerja, organisasi kerja dan pengurusan boleh cetus risiko psikososial terhadap pekerja dan memberi kesan negatif seperti stres berkaitan dengan pekerjaan, 'burn-out' dan kemurungan.

Penyebab stres termasuk beban kerja berlebihan, peranan kurang jelas atau bercanggah, pekerjaan tiada jaminan, organisasi tidak diuruskan dengan baik, kurangnya sokongan pihak pengurusan tinggi dan komunikasi lemah. Faktor lain termasuk konflik peribadi individu, penderaan fizikal atau psikologi, gangguan seksual, keganasan dan kurang sokongan rakan dan pasangan dalam mengimbangkan pekerjaan dan keluarga.

Organisasi perlu laksana pelan mencegah atau mengurangkan stres dan mewujudkan persekitaran psikososial sihat. Adalah perlu untuk membentuk fungsi organisasi dan budaya yang boleh ringankan stres di tempat kerja.

Majikan perlu laksana pendekatan pengurusan risiko seperti analisis keadaan, merangka pelan tindakan mengurangkan risiko, melaksanakan pemeriksaan bagi pengesanan awal dan menyediakan carta aliran untuk pengurusan dan rujukan.

Dalam persekitaran kerja mencabar, perlu mengukuhkan sokongan sosial di tempat kerja. Kumpulan sokongan rakan sebaya boleh bantu kurangkan tekanan, kebimbangan dan kerisauan pekerja. Untuk pengurusan stres peringkat individu, pekerja perlu berusaha meningkatkan komunikasi dan kemahiran menyelesaikan masalah, mahir mengendali rasa marah dan mengurus masa dengan baik.

Belajar teknik kurangkan tekanan serta amal gaya hidup sihat dapat bantu pekerja menghadapi stres. Pengurusan stres yang baik akan mewujudkan persekitaran kerja sihat dan pekerja berasa dihargai, budaya tempat kerja lebih positif dan prestasi perniagaan bertambah baik kerana pekerja lebih produktif dan pelanggan dilayan lebih baik serta keperluan mereka dipenuhi.

“KESELAMATAN BERMULA DARI KITA”

Date of Input: 13/10/2022 | Updated: 13/10/2022 | syamimisyakira

SXEUQAi~